Çanakkale Destanı ile ilgili az bilinen gerçekler

18 Mart Çanakkale

Çanakkale Destanı ile ilgili az bilinen gerçekler
Dünya tarihini değiştiren, tarihimizin en anlamlı direnişlerinden biri olan Çanakkale Zaferi denildiğinde hepimiz Mustafa Kemal’in savaşmayı değil ölmeyi emreden sözlerini, Seyit Onbaşı’yı, Nusrat Mayın Gemisi’ni hatırlıyoruz.

İngiltere ve Fransa öncülüğündeki İtilaf Devletleri; Osmanlı Devleti’nin başkenti konumundaki İstanbul’u alarak boğazların kontrolünü tamamen ele geçirmek ve Rusya’yla güvenli bir yol açmak için geldikleri Çanakkale’de, belki de tarihlerinin en büyük hezimetlerinden birini yaşadılar.

18 Mart günü Çanakkale boğazını geçmek için bir kez daha harekete geçen itilaf devletleri donanmasına yönelik saat 11.15’te ilk atışlarla büyük bir taarruz başlatıldı. Önemli gemilerin ilk taarruzda yara almasının ardından savrulan İngiliz ve Fransız donanması, güneye yöneldi. Erenköy mevkiine gelen gemiler, bu kez de Nusrat Mayın Gemisi’nin döşediği 26 adet mayınla karşı karşıya kaldı. Mayınlara çarpan gemilerin batması ve yan yatmasıyla tarihin akışı değişti.

Çanakkale’de 18 Mart 1915’te olağanüstülüklerin de yaşandığı savaşta Osmanlı Devleti kesin zafer elde etti. Bu zafer, tarihe “Çanakkale Deniz Zaferi” olarak geçti ve Çanakkale’nin geçilmezliği tüm dünyaya ispat edildi.

İşte Dünya tarihini değiştiren, bu toprakların en anlamlı direnişlerden olan Çanakkale’ye dair az bilinen gerçekler…

✓ 1 metrekareye 6000 merminin düştüğü Çanakkale, dünya savaşları tarihinin en yüksek oranına sahiptir.

✓ Havada iki merminin çarpışma ihtimalinin 600 milyonda bir ihtimalde olmasına rağmen, savaş alanında havada çarpışan yüzlerce mermi bulundu.

✓ Çanakkale Cephesi’nde resmi kayıtlara göre Galatasaray’ın 23, Fenerbahçe’nin 5 ve Beşiktaş’ın da 2 futbolcusu şehit oldu.

✓ Dönemin üniversitesi olarak bilinen Darü’l Fünun’un tüm son sınıf öğrencileri şehit olduğu için o sene hiç mezun vermedi.

✓ İngiltere ve Fransa, Çanakkale’yi geçemediği için müttefiki Çarlık Rusya’ya yardım edememiş ve Rusya’da koskoca bir rejim son buldu.
Çanakkale Zaferi’yle İngiltere ve Fransa’nın Çarlık Rusyası’na göndermeyi planladığı yardımlar boğazı geçememiş ve ülkede yaşanan Bolşevik İhtilali ile beraber çarlık dönemi sona ermiştir.

Bunu da oku :  Türkiye'de Rüzgar Enerjisi: Potansiyelini Gerçeğe Dönüştürme Zamanı

✓ Çanakkale’deki direnişin etkisi tüm dünyaya yayıldı.
Ayrıca Çanakkale’deki direniş, I. Dünya Savaşı’nın iki yıl daha uzamasına, bazı ülkelerin sınırlarının değişmesine ve sömürge altındaki ülkelerdeki ulusçuluk fikrinin yayılmasına sebep olmuştur.

✓ İngiliz egosu Çanakkale’nin sularında kayboldu.
İngiliz egosu, savaşı kazanacağından o kadar emindi ki, İstanbul’da kullanmak üzere paralarını basarak yanlarında getirmişlerdir. Ancak karşılarındakinin Türk olduğunu unutmuş olmalılar ki, -hatırlaması çok geç olmamış- üzerindeki “120 Gümüş Kuruş” yazan banknotlar kendileri gibi Çanakkale’yi geçememiştir.

✓ İngilizler daha savaş ilan edilmeden Seddülbahir’i bombaladılar ve burada 86 şehit verdik.

✓ Edremitli Seyit Onbaşı, topun ağzına mermi süren vinçin arıza yapması sebebiyle 3 adet 250’şer kiloluk mermiyi sırtında taşıyarak topa yerleştirmiştir. Savaştan sonra tekrar yapması istendiğinde bu eylemi gerçekleştirememiştir.

✓ Çanakkale Savaşı’nda erkekler ile birlikte keskin nişancı kadınlar, kadın piyadeler de ön saflarda savaşmış ve ortak mücadele vermişlerdir.

✓ İngilizler daha savaş ilan edilmeden Seddülbahir’i bombalamış ve bu bombalama sonucunda 86 askerimiz şehit olmuştur.

✓ Yeni Zelanda’da yaşayıp padişahın Cihad ilanını duyan iki Türk, Avustralyalı askerlerin geçtiği tren raylarını bombalamışlardır. Trenden sağ kaçan askerlere de siper aldıkları yerden ateş ederek yüksek bir zayiat vermişlerdir. Ancak arkadan çevrilmeleri sonucunda şehit olmuşlardır.

✓ İngiliz – Fransız donanması Gelibolu öncesi 200 yıl boyunca yenilmemiştir.

✓ İngiliz donanmasının son mayın kontrolünden sonra sabaha karşı elde kalan 26 deniz mayını, Tophaneli Hakkı Binbaşı Nusret Mayın Gemisi ile Ertuğrul Koyu’nda kıyıya paralel olarak döşemiştir. Nusret’in mayınları 639 kişilik mürettabatıyla Bouvet, HMS Inflexible, Bolva gibi en güçlü zırhlıları Çanakkale Boğazı’na gömmüştür.

Bunu da oku :  Efsanevi Uygarlıklar: İnsanlığın Kökenine Yolculuk

✓ İngilizler 18 Mart yenilgisinin sebebi olarak mayın taramacıları görmüşler ve hepsini kurşuna dizmişlerdir. Her iki ordunun arşivi açıklanıp, gerçek durum ortaya çıkınca ailelerinden özür dilenip, tazminat ödenmiştir.

✓ Mısırda askerlerin kayıtlarını tutan bir katibin sürekli olarak “Australia and New Zealand Army Company/ Avustralya ve Yeni Zelanda Ordu Birliği” yazmaktan sıkıldığı için kelimelerin baş harflerini alarak ANZAC kısaltmasını bulmuş, bu kısaltma da dünya tarihine geçmiştir.

✓ Çanakkale Zaferi’nde askeri dehalarıyla Mustafa Kemal ve Esat Paşa başarılı yönetimleriyle ön plana çıkmış, tüm askerlerin güvenini kazanmışlardır. Çanakkale Zaferi’nden sonra hızlı bir şekilde orduda yükselmeye başlamışlardır.

✓ Bir bölgeye çıkarma yapan 2000 kişilik İngiliz ve Fransız bölüğü, bölgede bulunan selvi ağaçlarını Türk birliği sanıp çıkartma yaptıkları yerden kaçarak bölgeyi terk etmişlerdir. Bu olay yıllar sonra kendi raporlarında ortaya çıkmıştır.

✓ Türk askerleri soba borularından top bataryaları yaparak siperden çıkmadan top atışı yapabilmiş, bu şaşırtmaca savaşta çok işimize yaramıştır. İngilizler ise zaten mühimmatı az olan Türk topçusunu yanıltmak için tahtadan büyük gemiler inşa ederek yüzdürmüşlerdir.

✓ Mustafa Kemal Anafartalar’da yaralanmış, kalbinin üstünde bulunan cep saatinin kurşunu yavaşlatması sayesinde hayata tutunmuştur.

✓ Çanakkale Savaşı’nda doktorlar askerler kadar yorulmuştur. Ümitsiz vakalar ile hiç ilgilenilmeyip, kurtulma şansı olanlara öncelik verilmiştir. Bir Türk doktorun önüne kendi oğlu getirildiğinde “Kurtulma şansı yok” diyerek diğer hastayı istemiş ve oğlunun mezarına ancak bir sonraki gün gidebilmiştir.

Diğer az bilinen gerçekler
Dünya’nın kaderini değiştiren savunma
Çanakkale Zaferi’nin önemli sonuçlarından biri olarak İngiltere ve Fransa, Çarlık Rusyası’na yardıma gidememiş, Bolşevik İhtilali ile beraber çarlık sona ermiştir. Çanakkale’deki direniş, I. Dünya Savaşı’nın iki yıl daha uzamasına ve sınırların değişmesine sebep olmuştur.

Bunu da oku :  Dini Günler

Çanakkale ile gelen haklı şöhret
Genç bir albay olan Mustafa Kemal, Çanakkale Savaşı ile birlikte “Anafartalar Kahramanı” olarak tanınmaya başlamış, burada kazandığı saygınlık ve şöhretle beraber 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlatmıştır.

Çanakkale’nin kadın kahramanları
Reşit Paşa Vapuru’nda Çanakkale Savaşı’na katılan Safiye Hüseyin, ilk Türk hemşiredir.

Dereyi görmeden paçaları sıvamak
Savaşı kazanacağına emin olan İngilizler, İstanbul’da kullanmak üzere paralarını basarak yanlarında getirmişler. Üzerinde “120 Gümüş Kuruş” yazan banknotlar ise Çanakkale’yi geçememiş.

Üçüncü top atışında karaya oturan Fransız denizaltısı
Topçu Müstecip Onbaşı tarafından vurulan ve karaya oturarak mürettebatıyla beraber ele geçirilen Turkuaz adlı Fransız denizaltısı, savaşa katılan 4 denizaltıdan biriydi.

Ulus yaratan hezimet
Her yıl 25 Nisan tarihinde 10 binden fazla Avustralyalı ve Yeni Zelandalı Gelibolu’ya gelerek Anzak Günü’nde yapılan anma törenine katılıyor. Çanakkale’de yaşadıkları muazzam yenilgi, Avustralyalıların ulus bilinci edinme sebeplerinin arasında gösteriliyor.

Hümanizmin önyargılara galip geldiği savaş
Atatürk’ün, savaşta ölen Anzak askerlerine ve annelerine hitaben yazılmış, “Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.” sözleriyle biten mektubunun İngilizce tercümesi, Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’da bulunan Atatürk Anıtı’nda yazılıdır.

Düşünmeden okuyup geçtiğimiz satırların ardında yatan hikaye
“Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın bu toprak, bir devrin battığı yerdir” mısraları Necmettin Halil Onan tarafından, aslında Kurtuluş Savaşı için yazılmış olmasına rağmen, Çanakkale Savaşı ile özdeşleştirilmiş ve Gelibolu sırtlarına kazınmıştır.

Hayatın durduğu yıl: 1915
Savaşta öğrencilerin askere alınması nedeniyle Tıbbiye, 1915 tarihinde bir yıllığına eğitime ara vermiştir.

5/5 - (7 votes)
(Visited 75 times, 1 visits today)

Related posts

One Thought to “Çanakkale Destanı ile ilgili az bilinen gerçekler

  1. Adem

    Sitenizi inceledim ve bu yazıda bazı eksiklikler olduğunu gördüm. çanakkale’de çok daha fazlası vardı.

Leave a Comment