Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama

gecici-surucu-belgesi

Geçici Ehliyet Nedir ?
01 Ocak 2016 tarihi itibari ile yeni ehliyet başvuru yapanların yada ehliyetini yenileyecek olanların ehliyetleri PTT kargo aracılığıyla gönderilmeye başladı. Bu kapsamda ehliyet başvuru yapanlar belli bir süre ehliyetsiz olacaklarından dolayı ortada bir mağduriyet olacaktı. Bu mağduriyeti önlemek adına Geçici ehliyet ( Ek -50 Belgesi ) verilmeye başlandı. 12/07/2013 tarihli ve 6495 sayılı Kanun ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun sürücü belgelerine ilişkin maddelerinde değişiklik yapılmıştır.

Yapılan düzenleme ile sürücü belgesi sınıfları, geçerlilik süreleri, sürücü belgesi alacaklarda aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları ile aday sürücülük uygulamasının yönetmelikte belirlenmesi hüküm altına alınmıştır. Bu doğrultuda Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin ilgili maddelerinde yapılan değişiklikler 17/04/2015 tarihli ve 29329 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve yürürlük tarihi 01/01/2016 olarak belirlenmiştir.

2019 Yılında ehliyetlerini yenileyenlerin,kaybedenlerin ve sınıf ekleyenlerin sürücü belgeleri hemen verilmediği için mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla “Nüfus tarafından geçici sürücü belgesi” verilmektedir. Bu yazının hazırlanma amacı Geçici ehliyet(Ek-50) belgesi ile ilgili kafanıza takılan soruların yanıtlanmasını sağlamaktır.

  • Geçici Belge(Ek-50 Belgesi) Üzerinde neler yer almaktadır?
  • En sağ üst taraf biyometrik fotoğrafınızın yer aldığı bölümdür.
  • Kimlik bilgilerinize göre sırasıyla “Soyadınız, Adınız, Doğum Tarihi ve Yeri” yer alıyor.
  • Veriliş tarihi başvurunuzun onaylandığı güne aittir.
  • Geçerlilik süresi başvurmuş olduğunuz/sahip olduğunuz ehliyet sınıflarına göre farklılık göstermektedir.
  • (M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.)
  • Belgeyi veren makamın adı, başvuruda bulunduğunuz il ya da ilçe ismini belirten bölümdür.
  • T.C. Kimlik numaranızın yer aldığı bölümdür.
  • Belgenize ait olan numaranın belirtildiği bölümdür.
  • Sürücü Belgesi Sınıfı, kullanabileceğiniz araç sınıflarını belirten bölümdür.
  • Kısıtlamalar bölümü “(varsa)” sağlık raporunda belirtilmiş kısıtlamalardır. ( SADECE GÖZLÜKLE ARAÇ KULLANABİLİR GİBİ) Kısıtlama kodları için tıklayınız
  • Kan grubunuzun belirtildiği bölümdür.
  • En sağ altta işlem tarihi ve işleminizi gerçekleştiren memurun onay için atacağı imzanın yer aldığı bölümdür. Ayrıca kaşe de basılmaktadır.
Bunu da oku :  Afet ve Acil Durum Çantası Nasıl Hazırlanmalı?

Geçici Ehliyet Belgesi Kullanım Süresi Ne Kadardır?
Geçici ehliyet belgesi ehliyetinizin tipi ve kimlik bilgilerinizin yer aldığı ehliyet başvurusunda ilk kez bulunmuş, herhangi bir nedenle ehliyetini kaybetmiş ve yenisini bekleyen kişilerin, ehliyetine sınıf eklemek isteyen kişilerin yeni ehliyetleri ellerine geçene kadar kullandıkları geçici resmi ehliyet belgesidir. Bu belge tamamen kendi ehliyetinizin yerini tutar ve sürüş esnasında yanınızda bulundurmanız tıpkı normal ehliyetlerde ki gibi zorunludur. Belgenin kulanım süresi 15 günle sınırlandırılmıştır.

Bunun sebebi maksimum 15 gün içinde bireylerin yeni ehliyetlerinin adreslerine teslim edilmesidir. 15 gün kullanım süresi dolan geçici ehliyet belgesi artık trafikte ve resmi kurumlarda kabul edilmez. Bu süre zarfında gerçek ehliyetinize ulaşmış ve onu kullanmaya başlamış olmanız gerekmektedir. Eğer ehliyetinizin elinize ulaşmaması gibi bir sorunla karşılaşırsanız ehliyet başvurusu yaptığınız trafik tescil şubelerine ya da emniyet müdürlüklerine giderek durumu bildirebilirsiniz.

Görevliler gerekli gördükleri takdirde geçici ehliyetinizin kullanım süresini uzatırlar. Geçici ehliyet belgesi resmiyette Ek-50 belgesi olarak geçmektedir ve emniyet genel müdürlüğü ya da trafik tescil şube müdürlüğü dışındaki kurumlardan verilmemektedir.

Bunu da oku :  Sürücü Belgesi (Ehliyet)

Geçici Ehliyet Belgesi Nerelerde Geçerlidir?
Yalnızca 15 günlük bir kullanım süresi olan geçici ehliyet belgesi bu süre zarfında ehliyet belgesi olarak rahatlıkla kullanılabilir. Belgeyi tüm resmi kurum ve kuruluşlarda kullanabilirsiniz. Belgenin üzerinde veriliş tarihi ve 15 gün sonra sona ereceği belirtildiği için süresi geçtikten sonra kullanmaya çalışsanız bile kurumlar belgeyi kabul etmeyecektir.

Geçici Ehliyet Belgesi İle Trafiğe Çıkılır Mı?
Geçici ehliyet belgeniz ile trafiğe çıkmanızda bir sakınca yoktur. Ancak belgenizin geçerlilik süresine dikkat ederek araç kullanmalısınız. Belgenizde ehliyet ve kimliğinize ait tüm bilgiler de yer aldığı için sürüş sırasında aldığınız trafik cezaları kendi ehliyet puanınıza kaydolacaktır. Ayrıca belgenizde sürücü belgenizin sınıfı da yer alacağı için ehliyet sınıfınıza göre bir araç kullanmalısınız.

Geçici Ehliyet Belgesi Süresi Dolunca Ne Yapılır?
Normal şartlarda geçici ehliyet belgenizin süresi dolana kadar ehliyetiniz elinize geçmiş olur ve ehliyetinizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak 15 gün geçtiği halde hala ehliyetiniz elinize ulaşmamışsa adres bilgilerinizde bir yanlışlık ya da ehliyetin teslim edilme süresinde bir gecikme olmuş olabilir. Bu durumda yapmanız gereken tekrar trafik tescil şube müdürlüğüne gitmek. Adres bilgilerinizle ilgili bir yanlışlık varsa şubeden düzeltebilirsiniz.

Bunu da oku :  Belediye Başkanlığı İçin Belediye Başkan Adayları

Ehliyetin teslimi ile ilgili bir gecikme olacaksa da trafik tescil şube müdürlüğünde size yeni bir geçici ehliyet belgesi hazırlanacaktır. Yazımızda size geçici ehliyet belgesiyle ilgili gerekli tüm bilgileri verdik. Bu bilgiler sayesinde ehliyetinizle ilgili herhangi bir sıkıntı olduğunda ya da yeni ehliyet başvurusu yaptığınızda trafik tescil şube müdürlüğüne giderek geçici bir ehliyet belgesi alabilirsiniz. Bu belge sayesinde ehliyetiniz elinize geçene kadar trafiğe çıkabilir ve resmi işlemlerinizi halledebilirsiniz. Belgenin sadece ehliyetiniz resmi kurumlar tarafından adresinize gönderilene kadar kullanıldığını unutmayın.

⥹  Geçici Sürücü Belgesi Sorgulama ⇲ https://u.to/-fDjFA 

5/5 - (4 votes)
(Visited 34 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment