Li-Fi

li-fi, Light Fidelity

Li-Fi
Li-Fi temel olarak Wi-Fi ile aynı, sadece küçük bir fark var; LiFi radyo sinyallerini kullanmak yerine veriyi kablosuz bir şekilde aktarabilmek için LED ışıkları kullanıyor.

Li-Fi (İngilizce: Light Fidelity), henüz geliştirilme aşamasında olan kablosuz bağlantı teknolojisi. Prof. Harald Haas tarafından icat edilmiştir. Görünür ışık iletişimi kullanan Li-Fi ile, Wi-Fi teknolojisinden yaklaşık olarak 100 kat daha hızlı veri aktarımı sağlanabileceği laboratuvar ortamında yapılan testler ile gösterilmiştir. Wi-Fi bağlantısı duvarın ötesine sinyal gönderebilirken, Li-Fi bağlantısında ışık engellendiği zaman iletişim kesilmektedir.

The technology uses visible light communication (VLC), a medium that uses visible light between 400 and 800 Terahertz (Thz). It works basically like an incredibly advanced form of morse code – just like switching a torch on and off according to a certain pattern can relay a secret message, flicking an led on and off at extreme speeds can be used to write and transmit things in binary code.

Geleneksel Wi-Fi veriyi cihazlara aktarmak için radyo sinyallerini kullanır. Şu an Wi-Fi dünyanın internet ileticilerinin neredeyse yarısını taşıyor. Bu yüzdenin insanlar daha çok online olmaya başladıkça ve nesnelerin interneti büyüdükçe, gelecek yıllarda bu oranın artması bekleniyor.

Bunu da oku :  Yapay Zekanın Gelecekteki Rolü

Bu yoğunluk nasıl 2.4 GHz frekansında yığılmalar olduğunu ve sinyal kirliliğinin problem olduğunu bizlere gösterdiyse, gün gelecek WiFi’daki 5 GHz bandı da yetmeyecek. Bu noktada gelecekte LiFi devreye girebilir.

Li-Fi; Wi-Fi’dan çok daha hızlı
Son deneylerde araştırmacılar Li-Fi hızında saniyede 224 gigabayta kadar ulaştı. Bu hızlarda bir insan bir saniyede 20 film uzunluğunda veriyi indirebilir.

Araştırmalara göre, Li-Fi, Wi-Fi’a oranla 1000 kat daha fazla veri yoğunluğuna ulaşabilir çünkü Li-Fi sinyalleri daha dağınık olan radyo sinyallerinin aksine küçük bir bölgede toplanıyor.

WiFi, geniş bir kapsama alanına sahip olabilir ve radyo sinyalleri duvarı da geçerek, hedefine ulaşabiliyor. LiFi daha dar bir alanda, alıcı verici mantığıyla çalışan bir sistem. Böylece hem daha güvenli hem de daha hızlı bir teknoloji. Tabii WiFi’a göre kapsama alanı ve çeşitlilik noktasında da dezavantajlı.

Li-Fi kolay bir şekilde önümüzdeki iki yıl içinde işletme ve endüstriyel kullanımlarda kendi yolunu bulabilir. Buradan yola çıkarsak, Li-Fi’ın evlere girmesi de uzun sürmeyecek. Sistem kolay bir şekilde bir LED ışığıyla herhangi bir cihaza bağlanabilir. Son olarak bu da Nesnelerin İnterneti dönemini çok daha hızlı gerçekleştirebilir.

Bunu da oku :  İnsansız hava aracı - Drone

Li-Fi teknolojisini, interneti tepe ileticiler ve çatı güneş panelleri kullanarak uzak konumlara taşıma aracı olarak da görülüyor. LED sokak ışıkları bile dış mekan Li-Fi ağını kullanmanın bir şekli haline gelerek şehir içinde yürürken internete bağlı kalmayı mümkün kılabilir. Tabii bunlar teoride ve araştırmalarda da kalabilir. Sonuçta WiFi yoğun kullanılan bir standart. LiFi’ın da gelişebilmesi için, standartlaşması ve pek çok cihaz tarafından kullanılabilir olması gerekiyor.

Sadece Li-Fi’ın ne kadar hızlı yaygınlaşacağı henüz belli değil. Hindistan, Kolkata’daki St. Xavier Koleji’nden araştırmacılar şöyle diyor: ‘’Li-Fi teknolojisi sayısız yarar sunmasına rağmen bu teknolojinin yaşamlarımızın bir parçası haline gelmeden önce aşması gereken belirli bariyerler var.” Bu bariyerler hava durumuna bağlı olarak sis gibi koşullarda Li-Fi’ın ışık engellendiğinde gücünün azaldığı gerçeğini ve benzerlerini içeriyor.

Wi-Fi’dan daha hızlı olmanın yanında, Li-Fi Haas şirketi’nin belirttiğine göre daha güvenli. Wi-Fi sinyalleri duvarlardan geçebilirken bir evde Li-Fi sinyalleri perdeler aracılığıyla ev içinde tutulabilir. Bu sistem ışıklarınızı devamlı açık tutacağınız anlamına da gelmiyor. Haas ampullerin çok kısık ayarda bile hala veriyi aktarabileceğini belirtiyor.

Bunu da oku :  Kuyruklu Yıldız, Asteroid, Meteor ve Göktaşı

Ancak bu teknolojinin bazı eksiklikleri de var. Bunlardan en önemlisi doğrudan güneş ışığı sinyalini bozacağı için dışarıda kullanılamama.

Peki bu teknolojinin bizlere getirileri neler?
⍣ Yaşadığımız dünyada fazlasıyla meşgul olan radyo frekanslarını kullanmadığı için Li-Fi, Wi-Fi’a göre 10.000 kat daha fazla kapasitenin kullanımına imkân tanıyor.
⍣ Tek dağıtıcı cihaz ile 100’den fazla cihazın internete bağlanmasına olanak tanıyarak Nesnelerin İnterneti’nin (IOT) hayata geçmesine ön ayak oluyor.
⍣ Veri iletişimini ve aynı zamanda aydınlatma görevini tek cihaz üzerinden yaparak 100 kat enerji tasarrufu sağlıyor.
⍣ Baş ağrısı, kanser ve dahası gibi Wi-Fi’ın sebep olabileceği bütün sağlık sorunlarını ortadan kaldırıyor.
⍣ Sıkı durun: Li-Fi teknolojisi ile saniyede 224 Gbps veri transfer hızına ulaşmak mümkün oluyor.

5/5 - (4 votes)
(Visited 5 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment