Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıktı?

tavuk yumurta

Tavuk mu yumurtadan çıktı, yumurta mı tavuktan çıktı?
Yüzyıllarca felsefi ve bilimsel gizemin doruk noktası oldu. Ama artık öyle değil. Bilim adamları “Tavuk mu yumurtadan, yoksa yumurta mı tavuktan çıktı?” bilmecesini çözdüklerini açıkladılar.

Tüm zamanların en tuhaf bilmecesine bilimin bir cevabı var. Hayatınızda en az bir kere yumurta ve tavuk tartışmasına girmişsinizdir. O halde cevabını kuantum fiziğine göre vermek üzere tekrar soralım: Yumurta mı tavuktan çıkar, yoksa tavuk mu yumurtadan?

Tavuk
Tavuk, sülüngiller familyasından evcilleştirilebilir bir kuş türüdür ve genelde çiftliklerde yetiştirilir. Hindistan’da Asya’nın güneydoğusundaki kırmızı Hint kuşundan geldiğine inanılır. 2003 yılında 24 milyar nüfus ile, Dünya’da en fazla bulunan kuş türüdür.

İngiltere’deki Sheffield ve Warwick Üniversitesi’nden araştırmacılar, yumurta kabuğundaki proteinle ilgili çalışma yürütürken yumurta kabuğunun sadece tavukların yumurtalıklarındaki proteinden yapılabileceğini ortaya çıkardı.

Böyle olunca, bir yumurta ancak bir tavuğun içinden çıktığı sürece var olabiliyor.

Ovokledidin-17 ya da OC-17 adı verilen protein kabuğun oluşmasını hızlandırmada katalizör görevi görüyor.

Yumurtanın içinde civciv oluşurken, yumurtanın sarısı ve etrafındaki koruycu sıvıyı barındırmada başlıca görev sert kabuk tanakasına düşüyor.

Bunu da oku :  Ketçap

İngiltere’nin Sheffield ve Warwick üniversitleri bilim adamları bir yumurtanın oluşumunu yakından izleyebilmek için süper bir bilgisayar kullandılar.

HECToR adınaki bilgisayar OC-17 proteininin kabuğun oluşumunu başlatmada kritik bir rol oynadığını belirledi.

Bu keşif “Yumurta kabuğu proteininin kristal çekirdeği üzerindeki yapısal kontrolü” (Structural Control Of Crystal Nuclei By An Eggshell Protein) başlıklı bir raporda yayımlandı.

5/5 - (4 votes)
(Visited 36 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment