Sürücü Belgesi (Ehliyet)

ehliyet sınıfları

Sürücü Belgesi (Ehliyet)
Ehliyet alma şartları 2019 yılı için nelerdir? Ehliyet sahibi olmak için hangi şartları taşımak gerekiyor? Hangi ehliyet grubu için hangi şartlara sahip olunmalı? gibi soruların cevaplarını yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

Öncelikle makalemizde yer alan bilgiler ile ilk kez ehliyet almak isteyen sürücü adayları ve şuan mevcut ehliyetlerine farklı bir sınıf eklemek isteyen sürücüler için hazırlanmıştır.

Sürücü Belgesi (Ehliyet) Nedir?
Taşıt sürücülerine ilgililerce verilen, araç kullanmada yeterli olmayı gösteren belge, ehliyet. Kullanılacak taşıt türüne göre sürücü belgesinin sınıfı değişir.

Sürücü Belgesi (Ehliyet) Almak
2017 yılı ile birlikte ehliyet alabilme konusunda ciddi değişiklikler yapıldı. 18 yaşını doldurmuş her gencin almaya hak kazandığı sürücü belgesine sahip olmak artik eskisi kadar kolay değil.

Ehliyet almak için;
✓ Ehliyet almak için yaş şartı
✓ Ehliyet almak için eğitim şartı
✓ Ehliyet almak için gereken sağlık şartı
✓ Ehliyet almak için gereken deneyim şartları
✓ Ehliyet almak için adli sicil kaydı şartı
✓ Ehliyet almak için sınav şartı

1 Ocak 2016 tarihi itibariyle uygulamaya giren aday sürücü uygulamasında birçok değişiklik söz konusu. 2016 yılında ilk defa ehliyet alacaklar veya sürücü belgesi iptal olup da yeniden ehliyet almak isteyen adaylar belirli süreliğine “aday sürücü” konumunda olacak. Halk arasındaki tabirle stajyer ehliyet sahibi olacak. Buna göre yazılı sınav ve direksiyon eğitimini başarıyla geçen sürücü adayları iki yıl boyunca stajyer sayılacak.

Yeni ehliyet uygulamasına göre, ehliyetlerin belirli bir süre sonunda yenilenmesi gerekiyor. Böylece minibüs, otobüs, kamyon ve çekici tipi araç kullananların ehliyeti beş yıl, motosiklet, otomobil, traktör ve iş makinesi kullanıcılarının ehliyetleri ise on yıl geçerli olacak.

Sürücü Belgesi Sınıflarına Göre Sürme Yetkileri Verilen Araçlar
✓ M sınıfı sürücü belgesi iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir.
✓ A1 sınıfı sürücü belgesi silindir hacmi 125 santimetreküpü, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
✓ A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
✓ A sınıfı sürücü belgesi sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçen üç tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir.
✓ B1 sınıfı sürücü belgesi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı, yük taşımacılığında kullanılanlar için ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen dört tekerlekli motosikletleri kullanacaklara verilir. Elektrik ile çalışan araçların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
✓ B sınıfı sürücü belgesi otomobil ve kamyonet kullanacaklara verilir. Belge sahibi, ilgili tip onayı yönetmeliklerine aykırı olmamak ve 29/5/2013 tarihli ve 28661 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde belirtilen; eğitimi tamamlamak ya da yetenek ve davranış sınavını geçmiş olmak kaydıyla azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir.
✓ BE sınıfı sürücü belgesi B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçmeyen römork veya yarı römork içeren birleşik araçları kullanacaklara verilir.
✓ C1 sınıfı sürücü belgesi azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramın üzerinde olan ve 7.500 kilogramı geçmeyen kamyon ve çekicileri kullanacaklara verilir.
✓ C1E sınıfı sürücü belgesi C1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçlar ile B sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 3.500 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan ve katar ağırlığı 12.000 kilogramı geçmeyen birleşik araçları kullanacaklara verilir.
✓ C sınıfı sürücü belgesi kamyon ve çekici kullanacaklara verilir.
✓ CE sınıfı sürücü belgesi C sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
✓ D1 sınıfı sürücü belgesi minibüs kullanacaklara verilir.
✓ D1E sınıfı sürücü belgesi D1 sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
✓ D sınıfı sürücü belgesi minibüs ve otobüs kullanacaklara verilir.
✓ DE sınıfı sürücü belgesi D sınıfı sürücü belgesiyle kullanılan araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı 750 kilogramı geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.
✓ F sınıfı sürücü belgesi lastik tekerlekli traktör kullanacaklara verilir.
✓ G sınıfı sürücü belgesi iş makinesi türündeki motorlu araçları kullanacaklara verilir.

Bunu da oku :  Dini Günler

Sürücü belgelerinin geçerlilik süresi
✓ M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl,
✓ C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl geçerlidir.

Sürücü kursuna gitmeden ehliyet alabilir miyim?
Hayır, böyle bir durum söz konusu değildir. Sürücü kursunda verilen eğitimlere resmi olarak katılmak zorundasınız. Zaten sürücü kursunda direksiyon ve teorik sınav olarak iki tür eğitim verilmektedir.

Ehliyet Sınavı Yerleri
Ehliyet sınavları sabit bir binada yapılmamaktadır. Her sınav döneminde, sınavların yapılacağı yerler değişmektedir. Milli Eğitim kurumlarınca sınavınızdan yaklaşık olarak 5 gün önce sınavların yapılacağı okullar açıklanmakta ve kimin hangi okulda sınava gireceği bildirilmektedir. Nerede sınava gireceğinizi eğitim aldığınız sürücü kursundan öğrenebilirsiniz. Ayrıca sınav giriş belgenizde nerede sınava gireceğiniz, okul adresi, açık adresi ile belirtilmektedir.
Sınavların tarihleri hakkında bilgi almak için Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı dökümanları inceliyebilirsiniz.
MEB Sınavları ve Sınav Dökümanları

Direksiyon Sınavı Hakkında Önemli Bilgiler
✓ Yazılı sınavı geçmeniz durumunda direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsınız. Direksiyon sınavına gireceğiniz gün ve saat önceden belirlenir.
✓ Sınava, bağlı olduğunuz İlçe Milli Eğitim tarafından belirlenen saatte ve yerde girersiniz. Sınav yeri ve saati isteğe göre değişmez.
✓ Sürücü kursunun araçları ile sınav yapılır.
✓ B sınıfı otomobil sınavlarında sürücü adayının yanı sıra ön ve arka koltukta iki adet sınav hocası ve arka koltukta direksiyon hocası yer alır.
✓ Motosiklet sınavına girecek olanlar kurslarının vitesli motoru ile sınava girerler.
✓ Sınav günü ve saati hakkında sınavdan bir gün önce kursunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığının Yapmış olduğu teorik ve direksiyon sınavlarına girerek başarılı olmanız durumunda kayıtlı olduğunuz Sürücü Kursundan almış olduğunuz sertifikanın içerisinde Milli Eğitim tarafından onaylanan sürücü sertifikası ve bir takım evraklar size teslim edilecektir.

Bunu da oku :  Meyve İsimlerinin Kökeni: Tarih, Dil ve Kültür

Evraklarınızı aldıktan sonra yapmanız gereken işlem basamakları aşağıda belirtilmiştir.

Aşağıda belirttiğimiz işlemlere başlamadan önce online randevu almanız gerekmektedir.

Ehliyetinizi Almak için gerekli evraklar
1) Sürücü Kursundan alınan Dosya
2) Ehliyet Sınıfına Göre Maliye Harcı ve Kart Ücreti Makbuzu
3) Kan Grubu kartı (Kimliklerinde Yazılı olanlar hariç)
4) 2 Adet Biyometrik Fotoğraf

Ehliyet için sağlık raporu nereden alınır?
Sağlık raporu olmadan ehliyet alamazsınız. Ehliyet yenileme, Ehliyet sınıf ekleyenler, Kayıp-zayi, İlk defa ehliyet alanlar sağlık raporu almak zorundadır.
Bakanlıkça belirtildiği şekliyle aşağıdaki kurum ve kuruluşlardan sağlık raporu alabilirsiniz.
– Bakanlığa ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri
– Aile sağlığı merkezleri(sağlık ocakları)
– Özel hastaneler
– Özel tıp merkezleri
– Özel poliklinik
– Özel muayenehane

Sürücü belgesi alımıyla ve yenilenmesiyle alakalı düzenlenen yönetmeliğe göre ‘obez’ sınıfına giren kişilerin uyku laboratuvarına başvurmaları ve test yaptırmaları gerekiyor.

Sürücü Belgesi İçin İstenilen Sağlık Raporuna İlişkin Basın Açıklaması (10.02.2016)
Sağlık Raporuna İlişkin Basın Açıklaması

Yeni ehliyet randevusu nasıl alınır?
2018 Nisan ayından itibaren Nüfus Müdürlüklerinde Ehliyet Belgeleri ve Pasaportlar da dağıtılmaya başlanmıştır.

Bunu da oku :  Woke Kültürü, SJW Akımı ve Çeşitlilik Meselesi

✓ Aynı anda Yeni Kimlik ve Ehliyet randevusu alabilirsiniz.

Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” internet adresinden işlemleri için kolayca randevu alabilecek. Tüm Türkiye’de istediğiniz herhangi bir İlçe Nüfus Müdürlüğünden aşağıdaki linki tıklayarak randevu alabilirsiniz
Sürücü Belgesi, Ehliyet Randevu Al
E-devlet Sürücü Belgesi Başvuru Durumu Sorgulama
Sürücü Belgeleri Sıkça Sorulan Sorular
Trafik – Ehliyet Sıkça Sorulan Sorular

5/5 - (4 votes)
(Visited 23 times, 1 visits today)

Related posts

Leave a Comment